به گزارش «نماینده»، بخش اسکار خارجی زبان که از سال ۱۹۵۶ به جوایز اسکار اضافه شده، هر سال چشم کشورهای مختلف را به اسکار می دوزد و هر چه به اول اکتبر نزدیکتر شویم و زمان برای معرفی نامزدهای کشورهای مختلف تنگتر شود، شاهد اعلام اسامی بیشتری خواهیم بود.
کشورهایی که تاکنون تکلیفشان با اسکار بخش خارجی زبان ۲۰۱۶ روشن شده عبارتند از:
اتریش: «شب خوش مامی» ساخته سورین فیالا و ورونیکا فرانتس، فیلمی ۹۹ دقیقهای در ژانر وحشت با بازی سوزانه ووست است.
بوسنی و هرزگوین: فیلم «زندگی هر روزه ما» به کارگردانی اینس تانوویچ درباره خانوادهای از طبقه متوسط سارایوو است که با مشکلات روزانه زندگی میکنند.
بلغارستان: «داوری» ساخته استفان کوماندارف، درامی است که زندگی پدر و پسری در منطقهای فقیر نزدیک مرز بلغارستان-ترکیه و یونان را مورد توجه قرار داده است.
چین: فیلم «توتم گرگ» ساخته ژان-ژاک آنو کارگردان فرانسوی به زبان ماندارین که سال پیش نیز از نامزدهای چین برای معرفی به اسکار بود اما به دلیل عدم اکران داخلی این امکان را نیافت، یک دانشجوی چینی را در مرکز توجه قرار میدهد که در دوران انقلاب فرهنگی به مغولستان سفر میکند تا در میان گلهداران چادرنشین زندگی کند. او مجذوب گرگهایی میشود که در استپ پرسه میزنند. این فیلم محصول مشترک چین و فرانسه و از فیلم های پرفروش سال بود.
کرواسی: «خورشید بالا» به کارگردانی دالیبور ماتانیک، امسال در جشنواره کن برای نخستین بار به نمایش درآمد و در بخش نوعی نگاه موفق به کسب جایزه هیات داوران شد. فیلم سه داستان عاشقانه متفاوت را در سه مقطع زمانی متفاوت در دهکدههای مرزی بالکان روایت میکند که تاریخی دراز از نفرت بین قومی در آنجا حاکم است. خطر، قدرت تحمل و عشق ممنوعه، موضوع همه قصههاست.
جمهوری دومینیک: «دلارهای شنی» ساخته لورا املیا گوزمان و ایزراییل گاردناس به زبان اسپانیایی درامی ۸۰ دقیقهای درباره یک زن مسن اروپایی است که مجذوب یک زن جوان دومینیکنی میشود. جرالدین چاپلین از بازیگران این فیلم است.
فنلاند: «شمشیرباز» به کارگردانی کلاوس هارو با اقتباس از داستانی واقعی در دوران جنگ سرد، اندل نلیس قهرمان شمشیربازی استونیایی را که از پلیس مخفی شوروی سابق فرار میکند، به عنوان موضوع خود انتخاب کرده است.
آلمان: «هزارتوی دروغها» ساخته یولیو ریچارلی، درامی تاریخی و درباره یک دادیار جوان است که در دهه ۱۹۵۰ تلاش میکند تا به پشت پرده کشتار دستهجمعی در آشویتس برسد. نخستین دادگاه آشویتس در فرانکفورت به دنبال همین تلاش شکل گرفت.
یونان: «ژنیا» ساخته پانوس کوتراس درامی ۲ ساعت و ۱۴ دقیقهای است که در جشنواره کن ۲۰۱۴ و تورنتوی همان سال حضور داشت. این فیلم درباره دو برادر نوجوان است که سراسر کشورشان را زیر پا میگذارند تا پس از درگذشت مادرشان که آلبانیایی بود، پدر یونانیشان را پیدا کنند.
گواتمالا: «آتش فشان ایکسکانول» به کارگردانی هایرو بوستامانته، نخسیتن نماینده گواتمالا در اسکار است. دختری ۱۷ ساله به نام ماریا از قوم مایا که در دامنه آتشفشانی فعال در گواتمالا زندگی میکند، باید برخلاف جایگاهش به عنوان یک زن بومی، وارد دنیای امروز شود.
مجارستان: «پسر سائول» ساخته لازلو نمس، درامی هولوکاستی است که داستانش در ۱۹۴۴ در آشویتس روی میدهد. سائول جنازه پسری را میبیند که سوزانده شده و به باور این که پسرش است، تصمیم میگیرد آن را به خاک بسپرد.
عراق: «خاطرات روی سنگ» به کارگردانی شوکت امین کورکی کارگردان کرد عراقی. این فیلم بر یک کارگردان کرد عراقی تمرکز دارد که میخواهد فیلمی درباره عملیاتی در اواخر دهه ۱۹۸۰ بسازد که در جریان آن نیروهای رژیم بعثی بیش از ۱۸۲ هزار کرد عراقی را قتل عام کردند.
ژاپن: «۱۰۰ ین عشق» ساخته ماساهارو تیک، درامی ورزشی است که از بیست و هفتمین جشنواره فیلم بینالمللی توکیو جایزه برده و جز آن جوایز متعدد دیگری در کارنامه دارد. داستان فیلم درباره دختری به نام ایچیکو است. او در کنار والدینش زندگی میکند و خواهرش که به تازگی از همسرش جدا شده به خانه باز میگردد. ایچیکو تصمیم میگیرد از خانه برود و زندگی خودش را پیدا کند.
قزاقستان: «غریبه» به کارگردانی یرمک تورسانوف داستان مرد جوانی را روایت میکند که تصمیم میگیرد در دروان جنگ جهانی دوم و حکومت استالین در یک غار زندگی کند. او با پشت سر گذاشتن همه این ماجراها وفتی دوباره به دهکدهاش برمیگردد تا با مردم زندگی کند، اما روش زندگی او با همه فرق دارد.
لوکزامبورگ: «کودک تنها» ساخته دوناتو روتونا و درامی تاریخی است که با اقتباس از رمانی به نام «آموک» ساخته شده و محصول مشترک لوکزامبورگ و بلژیک است. این فیلم زندگی دو کودک- نوجوان را در مرکز توجه قرار داده است.
نروژ: «موج» به کارگردانی رور اوتاگ، درامی است که بر مبنای سونامی سال ۱۹۳۴ در کشور نروژ که به کشته شدن ۴۰ نفر انجامید، ساخته شده است.
فلسطین: انیمیشن «۱۸ تحت تعقیب» ساخته عامر شوملی فلسطینی و پل کوان کانادایی. این انیمیشن درباره ۱۸ گاو فراری از دست ارتش اسرائیل در دوران انتفاضه اول و یادآور مقاومت فلسطینیها در برابر اشغال کرانه باختری و نوار غزه است.
پاناما: «صندوق ۲۵» مستندی به کارگردانی مرسدس آریاس و دلفینا ویدال است که نامههایی تازه کشفشده را موضوع خود قرار داده که درباره شرایط کاری سخت در ساختن کانال پاناما و حاکی از امیدها و آرزوهای سازندگان این کانال است.
پاراگوئه: «دوران ابری» ساخته آرامی اولون، فیلم مستندی است که رابطه فیلمساز را با مادر سالخوردهاش که به پارکینسون مبتلاست، تصویر کرده است. این فیلم در جشنواره کارلوی واری و لوکارنو هم به نمایش درآمد.
رومانی: «آفرین» به کارگردانی رادو ژوده، درامی تاریخی و محصول مشترک رومانی، بلغارستان، جمهوری چک و فرانسه است. داستان فیلم به اوایل قرن نوزدهم باز میگردد و پلیسی محلی را در مرکز قرار میدهد که باید یک کولی برده را به اربابش برگرداند.
صربستان: «تحت محاصره» ساخته گوران رادووانوویچ، فیلمی ۵۲ دقیقهای و درباره زندگی در یک منطقه تحت محاصره صرب در شمال کوزوو است. در این منطقه که قبلا قلمرو آلبانی بود، مردم از هم متنفرند و برای هم تلههای مختلفی میگذارند.
کره جنوبی: درام تاریخی «تاج و تخت» به کارگردانی لی- جون ایک. این فیلم که هنوز به سینماهای کره راه نیافته، بخشی تراژیک از تاریخ سلسله چوسان را جلوی دوربین برده است. کره جنوبی به مضمون جهانی این فیلم که می تواند با خارجیها ارتباط برقررا کند، دل بسته اند.
سوئد: «کبوتری روی شاخهای نشست و به هستی فکر کرد» ساخته روی آندرسون که موفق به دریافت جایزه شیر طلای بهترین فیلم هفتاد و یکمین جشنواره ونیز سال پیش شد. این فیلم که قسمت سوم یک سهگانه است، ماجرای دو فروشنده سیار را به تصویر میکشد.
سوییس: «اودیسه عراقی» به کارگردانی سمیر فیلمساز سویسی عراقی، فیلم مستندی درباره تاریخ زادگاه کارگردان است. با بررسی زندگی اعضای خانواده وی نیز که در سراسر دنیا از ابوظبی و اوکلند تا سیدنی و لسآنجلس و مسکو پراکنده شدهاند، نشان دهنده مهاجرت بر اثر حضور دیکتاتوری و جنگ است.
ونزوئلا: «با رود رفته» ساخته ماریو کرپسو درباره دونا است. برای این زن بومی زندگی در دلتای اورینوکو تحریک کننده حس قوی کنجکاویاش است و استعدادهای بومی و تواناییاش برای یادگیری زبان را تقویت میکند. آنچه سنت دیکته میکند تا جاه طلبی علمی او را سرکوب کند، در کنار رودخانه قهوهای که در سراسر فیلم حاضر است، داستان فیلم را تشکیل میدهد. این فیلم در برلیناله به نمایش درآمد.
فیلمهایی که به عنوان نماینده هر کشور برای شرکت در بخش بهترین فیلم غیرانگلیسی اسکار شرکت میکنند باید بین تاریخ اول اکتبر ۲۰۱۴ تا سیام سپتامبر ۲۰۱۵ در کشورهای مبدا اکران شده باشند.
پنج نامزد نهایی بهترین فیلم خارجی اسکار ۲۰۱۶ روز ۱۴ ژانویه سال آینده معرفی میشوند و مراسم اعطای جوایز نیز روز ۲۸ فوریه درلسآنجلس برگزار خواهد شد.
هشتاد و هشتمین دوره جوایز اسکار ۲۸ فوریه ۲۰۱۶ (دوشنبه ۱۰ اسفند) در دالبی تیهتر در هالیوود برگزار میشود.
سال پیش از ۸۳ فیلم ارسال شده به آکادمی، «آیدا» به کارگردانی پاول پاولیکوفسکی از لهستان برنده جایزه اسکار بهترین فیلم خارجیزبان شد
نظر شما